Plafond of muur stucen?

Het stucen van een muur of een plafond is geen gemakkelijke klus en vraagt de nodige voorbereiding en veel precisie. Daarom hebben wij 10 tips voor je op een rij gezet, die goed om te weten zijn als je gaat stucen.

  1. Bekijk van te voren welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:
    -        afplaktape
    -        afreilat
    -        blokkwast
    -        gipsmortel
    -        hoekbeschermers
    -        mixer
    -        plamuurmes
    -        pleisterspaan
    -        schuurbord met sponszool
    -        spackmes
    -        speciekuip
    -        troffel
    -        voorstrijk

  2. Bepaal het type ondergrond zodat je het juiste voorstrijkmiddel kunt aanschaffen. Voor elk type ondergrond heb je een ander voorstrijkmiddel nodig. Houd tevens rekening met de staat van de ondergrond: is de muur egaal genoeg of moeten er eerst nog gaten/scheuren opgevuld worden?
                   
      Voorstrijkmiddel voor gladde en niet zuigende ondergrond
    Voorstrijkmiddel voor sterk zuigende ondergrond


  3. Dan kies je welke gipsmortel je nodig hebt. Ga na welk gips het meest geschikt is voor jouw muur en jouw wensen. Afhankelijk van de laagdikte, kun je met 20 kg pleistergips + 12 liter water gemiddeld circa 5 m² stucen. Veelgebruikte gipsmortels zijn bijv. de Knauf Goudband of de Knauf Snelband.Gipspleister te gebruiken op steenachtige wanden en plafonds binnenshuis

    Gipspleister met zeer korte verwerkingstijd


  4. Behandel de ondergrond voor. Verwijder oud behang en eventuele lijmresten en maak de wand goed schoon en stofvrij. Strijk de muur voor m.b.v. een blokkwast. Breng hoekbeschermers aan als de muur is opgedroogd.

  5. Vervolgens maak je de gipsmortel aan. Vul een emmer met koud water en voeg hier een beetje gips aan toe. Wacht 1 minuutje en herhaal dit totdat er gips omhoog komt en boven het water uitsteekt. Nu kun je het gips mengen tot een klontvrije massa. 
                     

  6. Nu kan het echte stucen beginnen. Je hebt 20 minuten de tijd voordat het gips te hard wordt, dus we adviseren om het tempo er goed in te houden. Begin halverwege de wand en werk tot het plafond. Werk daarna van de vloer tot het midden van de wand: zo voorkom je beschadigingen aan het stucwerk onderaan de muur.

  7. Als je de muur helemaal gestuct hebt, ga je met een afreilat erover heen om overtollige gipsmortel weg te halen en om de muur uit te vlakken.

  8. Maak gebruik van het spackmes om de stuclaag uit te vlakken en de laatste oneffenheden weg te werken. Zet hierbij niet teveel kracht en houdt je spackmes goed schoon, anders maak je beschadigingen in je stucwerk. 

  9. Met behulp van een schuurbord met sponszool kun je daarna het stucwerk sponzen en glad maken. Maak hierbij draaiende bewegingen voor een mooi resultaat.

  10. Voordat je met de afwerking begint, moet je stucwerk goed drogen. Dit kan enige tijd duren! Je kunt de muur afwerken met behang, schilderwerk of bijv. met een sierpleister voor een mooi eindresultaat.


Om jouw stucklus goed uit te voeren, hebben wij alle benodigdheden voor je op één pagina gezet. Bekijk alles om te stucen.

Deel dit artikel:
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* is een verplicht veld