Metselen: dat doe je zo!

Metselen is een techniek waarbij stenen of blokken met specie of lijm op en tegen elkaar worden gelegd. De stenen worden in een bepaald verband aangebracht, bijvoorbeeld halfsteens of steens. Dat klinkt eenvoudig, maar het vergt kennis en enige ervaring.

Wil je toch zelf een muur metselen? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Daarom hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet, zodat je weet waar je moet beginnen en welke producten en materialen je nodig hebt.

1. Bepaal eerst welke baksteen je wilt gebruiken. Het meest gebruikte formaat is het zogenoemde waalformaat van 21 x 10 x 5 cm (lxbxh).

2. Bepaal de voegdikte. De dikte van de lintvoeg (= horizontale voeg) verschilt van 9 mm tot circa 14 mm. De dikte van de stootvoeg (= verticale voeg) verschilt van 8 mm tot circa 13 mm.

3. Vanwege het gewicht van een stenen muur, is het van belang dat er een stevige, betonnen fundering ligt waarop gemetseld wordt.

4. Om te kunnen metselen, heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig:

-        hamer
-        harde stoffer
-        kozijnankers
-        metselkoord
-        metselprofiel: een metselprofiel is een rechte houten balk die geschikt is als maatvoering voor het metselen. Zorg ervoor dat dit profiel waterpas staat.
-        sabel: dit is een stuk handgereedschap waarmee de metselaar de bakstenen op maat hakt.
-        schoren: dit zijn steunbalken die je onder of tegen een voorwerp plaatst ter ondersteuning.
-        speciekuip
-        spouwankers
-        troffel
-        voegspijker
-        waterpas

5. Maak de stenen nat voordat je begint met metselen. Dit zorgt voor een betere hechting tussen de steen en de specie.

6. Metselen kan in verschillende verbanden. De meest voorkomende zijn halfsteens- of steens verband. Bij een halfsteens muur worden de stenen in de lengterichting op elkaar geplaatst, zodat de muur een halve baksteen dik is. Bij een steens verband is de muur een hele baksteen dik. Voor een goed verband plaats je om en om een laag stenen en twee stenen in de lengte. Vlaamsverband en wildverband komen ook regelmatig voor.

7. Je kunt ervoor kiezen om kant-en-klare metselspecie te gebruiken voor je metselklus. Maar je kan ook zelf heel gemakkelijk specie maken: hiervoor heb je cement, kalk en zand nodig. De standaard verhouding hiervan is 1 deel metselcement en 3 delen zand. Maar de juiste verhouding bepaal je zelf, afhankelijk van de steensoort en je gevoel.

8. Binnenmuren hebben andere bouweisen dan buitenmuren. Verdiep je hier van te voren goed in, zodat je naderhand niet voor (onaangename) verrassingen komt te staan.

9. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen een loze ruimte (ook wel de spouw genoemd), die verbonden worden door spouwankers. Zo’n spouwmuur biedt een betere isolatiewaarde dan een enkele muur.

10. Wanneer je een muur metselt voor de douche, houdt dan rekening met de vochtigheid in zo’n badkamer. Hier heb je een harde waterbestendige mortel en steen voor nodig.

Om jouw metselklus goed uit te voeren, hebben wij alle benodigdheden voor je op één pagina gezet. Bekijk alles om te metselen.

Deel dit artikel:
Gelieve de cijferreeks in het hiernavolgende tekstveld in te voeren

* is een verplicht veld